Annabel Schouten maakt kunst bij Herinneringsbomen

Kunstenaar Annabel Schouten in een weiland

Kunstenaar Annabel Schouten gaat de kunstwerken bij de 10 herinneringsbomen maken! De bomen met de kunstwerken zijn een blijvende herinnering aan de viering van 900 jaar Utrecht. Het ontwerp van Schouten is geselecteerd uit de inzendingen na een open call en de presentatie van drie schetsontwerpen.

Schouten (1999) is een jonge Utrechtse kunstenaar, die werkt op het grensvlak van muziek, beeldende kunst, performance en landschapsontwerp. In 2021 studeerde ze af aan de HKU - Muziek en Performance. Haar ontwerp is gekozen omdat het een sterke symbolische waarde toevoegt aan de bomen als ‘verbindingsbomen’ in de wijken. Haar werk ontstaat altijd in gesprek met de plek waarin het zich bevindt en met de mensen die deze ruimte bezoeken. Ze nodigt haar bezoekers uit om met gevoel te ervaren en onderdeel te zijn van een beleving.

Het ontwerp

Ze vertelde eerder over haar inspiratie voor het kunstwerk: “Utrecht is vernieuwend, er is veel ruimte voor nieuwe ideeën. Ik zoek altijd naar de verbinding met de natuur, samen met het publiek. Het kunstwerk zal meegroeien met de boom en wordt samen met de bezoekers gemaakt: zij kunnen iets van zichzelf achterlaten bij de boom. Ik hoop dat mensen stilte in een moment van stilstand voelen, net als de boom.”

Het ontwerp voor het kunstwerk bestaat uit smalle keramische of betonnen tegels, waar bewoners hun voetstap in af kunnen drukken. De voetstappen samen vormen als een soort jaarringen cirkels rond de bomen. Over de uitvoering wordt later meer bekend. Tekst gaat verder onder de foto. 

maquette van het ontwerp. Boom met daaromheen tegeltjes.
Maquette die de kunstenaar maakte om haar idee te presenteren.
Dit is impressie, het uiteindelijke ontwerp kan afwijken. 

De onthulling

De kunstwerken worden in juni 2022 feestelijk onthuld. In januari start de gemeente Utrecht met het planten van de herinneringsbomen in de wijken. Iedere wijk krijgt een boom. Het gaat om een linde. De herinneringsboom wordt een bijzondere, groene en toegankelijke plek. Waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken.

De 10 plekken waar de herinneringsbomen komen zijn:

  • West: het Dominicusplantsoen
  • Noordwest: het Noordsepark
  • Overvecht: op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren
  • Noordoost: het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein
  • Oost: het Joke Smitplein
  • Binnenstad: het Paardenveld
  • Zuid: het Tolsteegplantsoen
  • Zuidwest: het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug
  • Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel
  • Vleuten-De Meern: het Burchtplein
Foto bovenaan: Noa Schouten