De favorieten van oud-Burgemeester Jan van Zanen

foto van oud-burgemeester Jan van Zanen op de fiets die zwaait
Favorieten quote titel
'Kunst en cultuur zijn de zuurstof van de stad'

Jan van Zanen was zesenhalf jaar een gerespecteerd en geliefd burgemeester van Utrecht – én een groot kunstliefhebber. Zijn liefde voor kunst en cultuur is zeer breed. Inspiratie en troost haalt hij uit muziek, zang, fotografie en literatuur. Als het gaat om beeldende kunst, kan hij enorm genieten van kleuren. Hij noemt kunst en cultuur ‘de zuurstof van de stad’. Het brengt mensen samen en verbindt hen. En dat is juist wat Van Zanen, oud-burgervader van alle Utrechters en verbinder pur sang, ‘zo aangenaam vindt’.

Kunst en cultuur geven volgens Van Zanen uiting aan emoties van mensen. Daarom kon het volgens hem niet anders dan dat de heftige emoties na het schietincident zouden leiden tot een kunstzinnige vorm. Op 18 maart, een jaar na dato, bezocht hij samen met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus de herinneringsplek met een bijzonder beeldend kunstwerk op het Oktoberplein.

Kunst voor Sterrenwijk

Van Zanen was burgemeester voor alle Utrechters. Ook de bewoners van Sterrenwijk voelden dat. Dit kwam tot uiting bij het project Kunst voor Sterrenwijk. De Sterrenwijkers waren nauw betrokken bij het kunstproject dat loopt sinds 2019. Verschillende kunstenaars maakten op basis van de vele verhalen die de Sterrenwijkers met hen deelden drie ontwerpen, waarop de Sterrenwijkers hun stem konden uitbrengen. Van Zanen was erbij op de middag dat de kunstenaars hun ontwerpen presenteerden aan de wijk. De kunstwerken ‘Vergezichten voor Sterrenwijk’ door Monique Broekman en ‘De Wijk als Fotoalbum’ door Maurice van Es en Luka Karssenberg worden nu verder uitgewerkt.

inwoners Sterrenwijk praten met Jan van Zanen

Museum van Zuilen

Eén van zijn laatste officiële activiteiten als burgemeester van Utrecht verrichtte Van Zanen in de Werkspoorfabriek. Daar opende hij het vernieuwde Museum van Zuilen. Dit museum over het alledaagse leven begon met de hobby van Wim van Schuilenburg. Diens liefde voor de rijke geschiedenis van Zuilen (liefkozend ‘het (schone?) dorpje aan de Vecht’ genoemd) ligt ten grondslag aan ‘Ons Werkspoor’: een tentoonstelling over de komst van de grote industrieën Werkspoor tot aan de eigentijdse stadswijk die Zuilen nu is. “Iedere collectie begint klein”, zei Jan van Zanen in zijn openingsspeech. De collectie van Van Scharenburg kreeg de oude locatie noemen? Zijn juwelierswinkel aan de Amsterdamsestraatweg de ruimte om te groeien. Na een lange voorbereiding kan het museum vanuit Werkspoorfabriek verder met het verzamelen van verhalen van bewoners. Met aandacht voor de geschiedenis van industriële migranten uit alle hoeken van Nederland, maar ook uit Marokko, Turkije, Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en voormalig Joegoslavië, die een belangrijke bijdrage leverden aan de groei van de economie en de gemeenschap van Zuilen. Van Zanen betuigde zijn respect aan Wim van Scharenburg: de man die vanuit zijn passie een bijzondere museumcollectie heeft opgebouwd en de cultuurgeschiedenis heeft vastgelegd en met trots uitdraagt. Het resultaat van zijn werk betekent voor de ene bezoeker herkenning (en emotie…), voor de ander komt een onbekend verleden tot leven.

Jan van Z|anen met kleindochter van Wim van Scharenburg in Museum van Zuilen

Jan van Zanen is per 1 juli 2020 burgemeester van Den Haag. Een stad die ook op gebied van kunst en cultuur veel te bieden heeft. Wij wensen hem daar een hele fijne tijd toe en bedanken hem voor zijn inzet voor kunst en cultuur in Utrecht.