De favorieten van wethouder Cultuur Anke Klein

Foto van Anke Klein voor het beeld van de haas op de Neude
Favorieten quote titel
"Als je weet dat kunst van betekenis is voor iemand, kijk je er met andere ogen naar"

In 2018 ben ik begonnen als wethouder in Utrecht, onder andere voor Cultuur. Mede door werkbezoeken, fietstochten door de stad, openbare activiteiten en dagelijkse contacten met bewoners, bezoekers, raadsleden en collega’s heb ik de stad steeds beter leren kennen. Elke dag ontdek ik steeds weer nieuwe dingen, ook als inwoner van de stad. Een stad met ruimte voor iedereen. En met kunst voor iedereen. Mijn favoriete beelden? Die deel ik hier graag!

Barry Flanagan – Thinker on Rock

Regelmatig loop of fiets ik door de drukte van Utrecht langs de ‘Thinker on Rock’. Een contrast met alle beweging om ons heen en een herinnering om even stil te staan. Wat veel mensen niet weten is dat een referendum door het Utrechts publiek er voor heeft gezorgd dat de haas staat op de huidige plek. Dat het beeld door Utrecht is omarmd, blijkt wel uit het feit dat door weer en wind goed voor de haas wordt gezorgd.

Leo Brom en Jan Eloy Brom – Muze, ca. 1940 (naar ontwerp van Dudok)

Net als veel kunst in de openbare ruimte, zet ook ‘Muze’ de kijker aan het denken. Een elegant beeld op een robuust gebouw, met diverse details. Een beeld waarbij je steeds weer iets nieuws ontdekt, als je de tijd neemt om het te bestuderen. Zo lijkt de muze als een venus in de golven te staan. Als je dichterbij komt, zie je echter dat ze in kanonnen staat. Het is 1941.

Gouden beeld Muze aan de gevel van Stadsschouwburg Utrecht

Foto muze: D.C. Goosen / collectie Het Utrechts Archief
 

Ruud Kuijer – Sculpturenplan Parkhaven (13 sculpturen)

Als je weet dat kunst van betekenis is voor iemand, kijk je er met andere ogen naar. In en rondom de Veilinghaven hebben bewoners voorwerpen aangeleverd die als inspiratie hebben gediend bij de totstandkoming van de kunstwerken. Het is persoonlijk en geeft een kijkje in de identiteit van de wijk. Persoonlijk vind ik het een leuke speurtocht om alle dertien sculpturen tijdens een wandeling te zien. 

sculptuur van Ruud Kuijer