Geheimzinnige kunst van Krijn de Koning te zien

een patroon van witte lijnen op de tegels van het Janskerkhof, op de achtergrond de Domtoren

In Park Lepelenburg, de Zadelstraat, het Janskerkhof en op het dak van Parkeergarage Springweg zijn geheimzinnige patronen te zien. Het is het werk van kunstenaar Krijn de Koning. Hij maakte in opdracht van de gemeente Utrecht enorme lijntekeningen. Ze vormen een soort raadsel dat vanaf de Domtoren zijn geheim prijsgeeft. Deze kunst, getiteld Enigma's, is gemaakt omdat de Domtoren gerestaureerd wordt en vanwege Utrecht 900.

Vandaag begint in Park Lepelenburg de aanleg van het laatste deel van dit kunstwerk dat op vier verschillende locaties rondom de Domtoren te zien is. In het park wordt het meest prominente deel geplaatst; een kleurige 3D-lijnsculptuur van gekleurd metaal die als tekening in het gras verder gaat in witgeschilderde trottoirbanden. Dat levert vanuit het park een monumentaal, kleurrijk beeld op. Vanaf de Domtoren gezien vormen de balken een witte lijntekening van een toren, met daar bovenop een echte boom.

Bekijk deze video met reacties van enkele bewoners van Utrecht.

3D sculptuur van geometrische gekleurde vormen in Park Lepelenburg

Beleving

Centraal in het ontwerp van kunstenaar Krijn de Koning staat het spelen met perspectief, hoogte en diepte. Hij liet zich inspireren door de verschillende lagen van de stad met zijn werfkelders en 112 meter hoge Dom.  

“Kunst prikkelt, verbindt en zet aan tot nadenken”, zegt wethouder Eva Oosters (Cultuur). “Ik ben blij met deze kunst in onze straten. Nu de Domtoren door de restauratie tijdelijk niet volledig zichtbaar is, biedt dit kunstwerk ons een nieuwe kijk op de toren en de stad. De patronen op de straat prikkelen onze verbeelding. En als je op de Domtoren staat valt alles samen en zie je de diepte zelfs. ”

Kom kunst kijken!

Vanaf 21 juli zijn de vier kunstwerken te zien vanaf het topje van de Domtoren. Bezoekers die met de bezoekerslift of een traprondleiding boeken, kunnen bovenaan de kunstwerken bekijken samen met een spectaculair uitzicht over de stad. Via Utrecht Marketing zijn er 100 gratis tickets te winnen (75 tickets voor de trap, 25 tickets voor de lift). Mensen die kans willen maken op gratis tickets kunnen meedoen met de winactie via de social media kanalen van de Domtoren (@domtorenutrecht).

kunstwerk op Janskerkhof van witte lijnen, gezien vanaf Domtoren

De kunstenaar

Hoewel Krijn de Koning bekend staat als een ruimtelijk werkend kunstenaar is hij in eerste instantie een tekenaar. De fysieke omgeving vormt voor hem altijd de aanleiding voor zijn werk. Elementen ervan blijven zichtbaar binnen het spel dat de kunstenaar er vervolgens mee speelt. Het werk geeft het publiek nieuwe mogelijkheden om de plek te gebruiken en op een andere manier te bekijken en te beleven.

Fotografie: Jannes Linders

Gerelateerde inhoud