Lichtkunstwerk REBUS na 20 jaar weer te bewonderen

Gevel Beatrixgebouw, met daarop de REBUS

Je kan er niet omheen…. De REBUS brandt! Na 20 jaar is het lichtkunstwerk van kunstenaar Korrie Besems weer te bewonderen. Op een prachtlocatie: de zijgevel van het Beatrixgebouw. Alle mensen die Utrecht binnenkomen of weer verlaten, kunnen hun hersenen laten kraken over de oplossing. Je kunt het kunstwerk minimaal 5 jaar bewonderen op deze plek. Dus je hebt nog even om tot de oplossing te komen.

Kunstenaar Korrie Besems maakte ‘Zonder titel (REBUS)’ voor de grote lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels in 1991. Het Centraal Museum organiseerde deze tentoonstelling. Het kunstwerk bestaat uit neonletters die samen een rebus vormen. “De REBUS is gemaakt voor iedereen: het is geen moeilijke of elitaire kunst, het is vooral leuk”, vertelde Besems eerder, “De vorm nodigt uit om de tekst op te lossen en langer na te denken over de raadselachtige zin.”

Het kunstwerk werd in 2017 door betrokken Utrechters gered van de sloop van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat. Daar hing het meer dan 20 jaar. Het kunstwerk is daarna opgeborgen en opgeknapt door een professionele restaurateur. Dat is medemogelijk gemaakt door een bijdrage van lokale ondernemers in het Ondernemersfonds Utrecht. De initiatiefnemers, onder leiding van Ann de Vries en onder de naam van Project Rebus, vonden deze nieuwe locatie samen met Ondernemersfonds Utrecht, Jaarbeurs en de gemeente Utrecht. 

Stationsgebied Utrecht, met daarin de REBUS

Meer informatie over de REBUS lees je op de kunstwerken pagina. Het artikel over de bekendmaking van de nieuwe locatie vind je op de actualiteiten pagina. 

foto: dirk verwoerd