Meerjarig kunstprogramma Kunst in het Stationsgebied

foto van kleurig kunstwerk Gabriel Lester op trappen Jaarbeursplein

Het Utrechtse stationsgebied heeft de afgelopen jaren door de renovatie een geheel nieuwe uitstraling en identiteit gekregen. Vanaf 2012 heeft de Stichting Kunst in het Stationsgebied samen met de gemeente Utrecht een programma ontwikkeld van tijdelijke en permanente kunstwerken, waaronder licht- geluid- en video-installaties, performances en een interactief kunstwerk om betekenis aan het gebied toe te voegen.

Call of the Mall - 2013

Op een van de drukste knooppunten van Nederland vond in de zomer van 2013 de internationale kunstmanifestatie Call of the Mall plaats. In Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal Station waren in de gangen, aan de wanden, op daken en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland.
De tentoonstelling behandelt Hoog Catharijne als tijdscapsule en pressure cooker, waarin de grote veranderingen in de buitenwereld zich in het klein afspelen. Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht CS moet zich manifesteren op een plaats vol sociale, politieke en culturele betekenissen en spanningen. Het is een plek waar alles om aandacht schreeuwt en iedereen wat anders te doen heeft.
Een aantal werken sprong direct in het oog, zoals Celestial Teapot van Lily van der Stokker en een spectaculaire  'touwfontein' van het Londense vormgeverscollectief Troika. Andere werken boden het publiek de kans een kijkje te nemen op gewoonlijk afgesloten plekken als de daken en expeditiekelder. De tentoonstelling bood ook een programma van eenmalige performances en voorstellingen.

foto van kleurige fontein van touw en beeld van tank man in winkelcentrum
Fontein door kunstenaarscollectief troika 2013 en Tankman, Fernando Sánchez Castillo
 

Deelnemende kunstenaars aan Call of the Mall waren Christian Jankowski, Wilfredo Prieto, Robbie Cornelissen, Nathan Coley, Pilvi Takala, Gabriel Lester, Melle Smets, Lily van der Stokker, John Miller, Troika, Bik Van der Pol, Sylvie Fleury, Matthew Darbyshire, Krijn de Koning, Henrik Vibskov, Ligna en vele andere nemen deel aan Call of the Mall. Zij ontwikkelden allen een nieuw werk.

Public Works - 2016

Public Works, de grote kunstmanifestatie in het stationsgebied in 2016, focuste op de mensen die zich in het gebied verplaatsen, er wonen en er werken. De kunstwerken stonden letterlijk in een stroom van passanten. De kunstwerken toonden alternatieven voor dominante of gangbare verhalen over wat openbare ruimte is, van wie die ruimte is en hoe je je daar hoort te gedragen. Het publiek kwam niet alleen in aanraking met de bijzondere kunstobjecten en performances, maar werd actief uitgenodigd te participeren.

Performance in de stationshal door Breure en Van Hulzen

‘How can we know the dancer from the dance’ Sander Breure & Witte van Hulzen © Aafke Holwerda

De zes kunstenaars(duo’s) Sander Breure en Witte van Hulzen, Marcus Coates, Constant Dullaart, PolyLester (Gabriel Lester en Martine Vledder), HeHe (Hellen Evans en Heiko Hansen) en Berend Strik i.s.m. Aziz Bekkauoi presenteerden ieder een kunstproject dat zich manifesteerde midden in de dynamiek en het publiek van het Stationsgebied.

Blijvende herinneringen

Een aantal werken zijn na Call of the Mall en Public Works aangekocht door de gemeente en hebben nu een (semi-)permanente plek in het stationsgebied. Bekijk alle kunstwerken en projecten op kunstinhetstationsgebied.nl