Nico Heilijgers maakt portret Jan van Zanen, oud-burgemeester van Utrecht

schetsen van van Zanen op de grond

Kunstenaar Nico Heilijgers gaat het burgemeestersportret voor oud-burgemeester van Utrecht Jan van Zanen maken. Het portret komt in de eregalerij van het Stadhuis te hangen. Daar hangen ook alle andere portretten van oud-burgemeesters. Sinds 1903 is het een Utrechtse traditie dat burgemeesters zichzelf na hun termijn laten vereeuwigen in een portret.

In september 2021 plaatste de gemeente Utrecht een open oproep aan alle Utrechtse kunstenaars om schetsen aan te leveren, om zo kans te maken op de opdracht. In totaal konden 40 kunstenaars zich aanmelden voor een poseersessie met Van Zanen. De kunstenaars die hierbij niet aanwezig konden zijn, konden alsnog schetsen inleveren gebaseerd op foto’s van Van Zanen. Heilijgers is door een jury gekozen uit circa 50 kunstenaars die schetsontwerpen indienden.

De jury, bestaande uit Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht), Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) en Jan van Zanen, is onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de inzendingen. Zij willen alle kunstenaars graag bedanken voor hun aandacht en tijd. Van Zanen: “Ik was al onder de indruk van de poseersessie met de kunstenaars en ik ben nu zeer geroerd door al deze inzendingen.” De inzendingen waren erg divers: van (houtskool)tekeningen, schilderijen, foto’s, schetsen voor installaties tot aan sculpturen. Alle schetsontwerpen zijn op 19 november gepresenteerd aan de jury.

Stijl van het portret

Van Zanen herkende zichzelf direct in de schetsen van Heilijgers. Het is een dynamisch portret dat een warme persoonlijke sfeer neerzet, met op de achtergrond subtiele verwijzingen naar Utrecht. Dat sprak de jury aan. De stijl van Heilijgers kenmerkt zich door een losse, vlotte manier van schilderen en de kracht om een “vluchtig tussenmoment” uit te beelden en eruit te tillen. Het portret past in de traditionele schilderkunst, maar is toch ook van nu. Volgens de jury verbindt het de geschiedenis en de actualiteit, passend voor de portretgalerij in het Stadhuis.

Over kunstenaar Nico Heilijgers

Heilijgers is een Utrechtse beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Daar had hij les van kunstenaars als Matthijs Röling. Inmiddels werkt hij al ruim 30 jaar als kunstschilder en had hij tentoonstellingen in verschillende musea zoals Het Drents Museum in Assen, het Stedelijk Museum Schiedam en het Centraal Museum in Utrecht. Heilijgers is niet alleen portretschilder, hij maakt ook stillevens en interieur-taferelen. Een ander terugkerend onderwerp zijn straatbeelden en stadsgezichten. In Utrecht is hij aangesloten bij kunstenaarsvereniging Kunstliefde en bij galerie de Kunstsalon in Utrecht. Meer informatie over hem en zijn werk vindt u op www.nicoheilijgers.nl.

Expositie in het Stadhuis

Alle ingediende schetsontwerpen zijn van 2 tot 25 februari te zien in een expositie in het Stadhuis (Stadhuisbrug). Ook het kunstwerk van Heilijgers wordt in deze periode onthuld. Het kunstwerk is onderdeel van de collectie van de Gemeente Utrecht in beheer bij het Centraal Museum en is permanent voor publiek te zien in de portretgalerij van het Stadhuis. De expositie is vrij toegankelijk voor publiek.

Van Zanen tussen de schetsen