Dit beeld bestaat uit bronzen fragmenten van een klassieke sculptuur die door een ketting aan elkaar zijn geketend. We zien een paardenhoofd, een hoofd van een historische figuur, handen, een paardenhoef en nog wat kleinere elementen. Het zijn delen van het ruiterstandbeeld van Philips IV, dat staat voor het koninklijk Paleis van Madrid en de macht van de monarchie symboliseerde. In Utrecht kijken we neer op de restanten, vanuit het perspectief van de burger. Net als in zijn andere werk bekritiseert de geëngageerde kunstenaar Fernando Sánchez Castillo hier de symbolen van de politieke macht en geweld. Naast dit werk is in het Maximapark in Leidsche Rijn in Utrecht ook het werk ‘Barricade’ te zien van de kunstenaar. Het Centraal Museum kocht in 2013 het werk ‘Tankman’, dat te zien was tijdens de manifestatie Call of the mall in Hoog Catharijne. De werken symboliseren het verzet van de ‘gewone man’ tegen machtige structuren. (Rabo Kunstcollectie)
Beeldenpark Croeselaan
In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.
Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variëteit aan stijlen.