Het werk Barricade, dat Fernando Sánchez Castillo voor het Maximapark ontwierp, kan worden opgevat als een 'monument voor de democratie', een ode aan degenen die, waar ook ter wereld, in opstand kwamen tegen onrecht en onderdrukking. Het kunstwerk refereert aan verzetshaarden en bloedige strijd, maar ook aan traditionele monumenten waarin macht en triomf verheerlijkt worden – zoals ruiterstandbeelden of obelisken.
Barricade is gemodelleerd naar studentenopstanden uit 1968 zoals in Parijs en Turijn en vormt in het park ook een daadwerkelijke barricade op de voornaamste doorgangsweg (het beukenpad). Het werk is opgebouwd uit een Citroën 2CV, een Fiat 500, een Vespa scooter, autobanden, vlaggen, stenen en stukken hout - allen in brons gegoten. Door een speciale bewerking van het brons lijken sommige objecten levensecht.
Het dictatoriale verleden van Spanje onder Franco is van sterke invloed op Sánchez Castillo's werk, waarin thema's als onderdrukking, revolutie en bevrijding regelmatig terugkeren. In zijn uitdagende sculpturen en video’s wordt afgerekend met de erfenis van tirannen. Symbolen van macht, zoals bronzen adelaars en leeuwen, of meer dan levensgrote standbeelden van alleenheersers, worden door transformaties onschadelijk gemaakt. Daarbij gaat Sánchez Castillo te werk als een piraat: zijn drijfjacht naar de sporen van Franco’s dictatuur over Spanje is een wraakoefening op alle dictaturen, maar ook een zoektocht naar vrijheid.
Fernando Sánchez Castillo (Madrid, Spanje, 1970) woont en werkt in Madrid. Hij volgde diverse studies, waaronder de kunstacademie in Madrid en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij had solopresentaties in onder andere Madrid (Galeria Juana de Aizpuru, 2009), Middelburg (De Vleeshal, 2008), León (Musac, 2007) en Genève (Centre d'Art Contemporain, 2007). Sánchez Castillo nam met het werk Spitting Leaders deel aan Sonsbeek 2008 in Arnhem, waarna het werk door de gemeente Arnhem werd aangekocht.