Droomtheater

Academie Tien is een middelbare school met een brede kijk op ontwikkeling. Naast leren is er ruimte voor persoonlijke groei en verwondering. Voor het nieuwe schoolgebouw aan het Berlijnplein maakte kunstenaar Elisabet Stienstra daarom zeven kunstwerken van jonge mensen die thema’s als groei en ontwikkeling weerspiegelen. 

De gloednieuwe architectuur, het hooggelegen plein en de trappen zijn het toneel geworden van de figuren met hun attributen. Ze vormen als het ware een eigen wereld en vertellen er een eigen verhaal. De kunstwerken doen een beroep op je nieuwsgierigheid en je verbeelding. Voor sommige van de bronzen figuren hebben leerlingen van Academie Tien model gestaan.aan.

Een geheugentheater

De centrale gedachte achter de kunstwerken is die van een ‘geheugentheater’, bedacht door de 15e- eeuwse filosoof Giulio Camillo. In zijn theater kon je zeven routes naar ‘alle kennis van de wereld’ doorlopen, waarna je je tot een volwaardig mens had ontwikkeld. Elisabet Stienstra laat hier zien dat je je kennis en ervaringen juist in je dromen verwerkt. Vandaar de titel: Droomtheater. De  jongeren bevinden zich in typische droomsituaties: ze vallen, vluchten en ontdekken. En we zien wonderlijke combinaties. Ze hebben dezelfde dromen als wij. Maar iedereen kan ze op zijn eigen manier vertellen. Vier beelden zijn geïnstalleerd, de resterende beelden worden eind 2024 geplaatst.

Over de kunstenaar

Elisabet Stienstra studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar beelden, meestal mensfiguren, weet ze op een klassieke manier te verbinden aan de huidige tijd en de plek waarvoor zij ze maakt. Stienstra: ‘De beelden voor Academie Tien vertellen elk apart en samen een verhaal over mens-zijn, over kennis en wijsheid, over voelen en begrijpen. De beelden zijn herkenbaar en vervreemdend tegelijk.’

1,5% voor kunst

Utrecht kent sinds 1954 een percentageregeling voor publieke (ver)bouwprojecten. Anderhalf procent van de bouwsom wordt gebruikt voor kunst. Kunst in de openbare ruimte en in publieke gebouwen draagt bij aan een kwalitatieve en bijzondere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers van de stad.Kunst komt in nauwe samenspraak met gebruikers, architect en de eigenaar van het gebouw tot stand. De Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving bewaakt de kwaliteit. Dankzij de regeling zijn er inmiddels in alle wijken van de stad bijzondere kunstwerken.

Foto's
Sync ID
27893
Kunstenaar
Jaartal vervaardiging
Collectie
Adres
Berlijnplein 300
Lengtegraad
5.071155410129093
Breedtegraad
52.09558593605257
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing