Kunstenaar Cecilia Rebergen ontwierp het kunstwerk Script of the City: een 100 meter lange, beschilderde (voormalige) transportband die zij in een open knoop legde en bevestigde aan een 2,5 meter hoge binnenring van cortenstaal. In het geschilderde patroon verwerkte ze tekens en woorden uit geschriften van over de hele wereld. Op de transportband staan ook fragmenten van historische handgeschreven teksten en handschriften die in een bijzondere relatie tot de stad Utrecht staan.
Wat staat er?
Sommige van de door de kunstenaar gekozen woorden verwijzen naar de locatie van het kunstwerk en betekenen ‘knoop’, ‘draaikolk’, of ‘kruispunt’. Niet van alle tekens is de vertaling bekend. Van sommige historische schriften is er geen vertaalsleutel en is het raden naar wat er wordt bedoeld. En dat is precies wat de kunstenaar wilde met dit kunstwerk: mensen zelf laten fantaseren over wat er zou kunnen staan. Is dit een boodschappenlijstje? Zie ik hier een wiskundige formule? Of begint daar een gedicht? Zonder de betekenis-gevende functie, valt op hoe mooi al die verzamelde schriften zijn. Naast de verschillen zie je ook veel overeenkomsten in de tekens die groepen en volken over de hele wereld gebruiken om te communiceren. Nu en in het (verre) verleden.
Knooppunt bij de Croeselaan
In de groene middenberm van de Croeselaan staat een circulair beeldenpark met werken afkomstig uit de collectie van de gemeente Utrecht en de Rabobank. De kunstwerken stonden eerst op andere plekken, waar ze door een herinrichting niet meer konden worden teruggeplaatst. Naast de vaste opstelling van de kunstwerken is er 1 wisselplek gereserveerd waar om de 2 jaar een ander werk geplaatst wordt. De komende tijd wordt die plek ingevuld met Script of the City.
De Croeselaan en omgeving zijn de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Waardoor bezoekers van het gebied steeds opnieuw hun weg moeten vinden. Mensen komen hier om te reizen, werken, wonen, ontspannen en om elkaar te ontmoeten. Al deze bewegingen samen maken dit gebied tot een knooppunt. Er zijn treinen, bussen, trams, auto’s, fietsen, voetgangers. Voor ieder vervoersmiddel is een baan, rails, pad of strook. Alles loopt door, over en langs elkaar heen. Maar nergens is de knoop zo strak aangetrokken dat de stroom aan mensen en vervoersmiddelen niet verder kan. Dit kunstwerk staat voor al deze bewegingen.
De selectie kunstwerken in het beeldenpark laat op 1 plek de diversiteit van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht zien. De kunstwerken komen uit verschillende tijden en hebben veel verschillende stijlen. Op de Wisselplek zal steeds een nieuw hedendaags kunstwerk geplaatst worden. De gemeente Utrecht geeft deze opdracht in samenwerking met het Centraal Museum en de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (HKU). Het is de bedoeling om met name jonge kunstenaars een opdracht te verstrekken. Met hun frisse blik voegen ze een kijk op de wereld en de kunst van nu toe aan het beeldenpark.
Over de kunstenaar
Het schilderen van schrift vormt een rode draad in het werk van Cecilia Rebergen. Ze doet vooraf altijd goed en precies onderzoek en kan zich verliezen in het bestuderen en kopiëren van geschriften. Voor deze opdracht kreeg zij volop medewerking van de Universiteitsbibliotheek. De ingetogen en onderzoekende manier van werken combineert ze met een speelse krachtmeting met groot materiaal, wanneer het beeld uiteindelijk gevormd wordt.
Het liefst werkt Rebergen met industrieel restmateriaal. Het is duurzamer en het leeft. Het heeft al een geschiedenis en het stelt haar in staat om grote werken te maken en ermee te experimenteren. De enige manier om hierin vrij te zijn, is alle risico’s te accepteren die vervormende en misschien zelfs vernietigende handelingen met zich meebrengen. De schilderingen die Rebergen met zeer veel zorg en concentratie aanbrengt zijn daardoor soms niet meer zichtbaar, maar dat houdt haar niet tegen in haar zoektocht naar de beste vorm van het werk. De juiste flow, het juiste gevoel op dat moment bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het eindresultaat. Zoals ze zelf zegt over haar werk: “Tot in de puntjes voorbereid, maar ook een groot experiment. Daar waar chaos en systemen botsen, komt Script of the City tot leven.”
Foto's: Dirk Verwoerd