Rain Drain Digger van Superuse Studios: Stoer kunstwerk van materialen oude school SO Fier
‘Een tank! Een spin! Een graafmachine!’ De kinderen van basisschool SO Fier aan Winklerlaan in Utrecht wilden een stoer object. Ontwerpbureau Superuse Studios vroeg de kinderen welk kunstwerk zij wensten voor het plein van de nieuwe school en betrok hen in het maakproces. De leerlingen sloopten materialen van het oude gebouw en Superuse Studio maakte hier de Rain Drain Digger van.
Gestrande graafmachine
Aan de rand van de voetbalkooi staat een gestrande ‘graafmachine’. Hij is gemaakt van oude regenpijpen, vensterbanken en andere bouwmaterialen die de kinderen uit hun oude school sloopten. De Rain Drain Digger lijkt een grote kuil te hebben gegraven. Het kunstwerk is een schuilplek, waar je ook lekker kunt zitten. Aan het einde van de graafarm die bestaat uit regenpijpen, is een bankje gemaakt. Gekantelde trottoirtegels vormen de rupsbanden van de denkbeeldige machine en van de tribune voor de voetbalkooi ernaast.
Ontwerp samen met de kinderen
In opdracht van schoolbestuur SPOU ontwierp EVA Architecten een energieneutraal nieuw gebouw. Het kunstwerk past heel goed bij het architectonisch programma. De Rain Drain Digger bestaat vrijwel geheel uit gerecyclede materialen van het oude schoolgebouw. Superuse Studios betrok de leerlingen bij het ontwerpproces en bij het denken over hergebruik. Een doolhof van regenpijpen. Oude schoolramen in een boomhut. Een tribune van stoeptegels die de voetbalkooi in een stadion verandert. De kinderen fantaseerden er lustig op los. Zo werd het kunstwerk ook echt van hen. Superuse Studios kwam na al deze ideeën met het ontwerp voor de graafmachine, en maakte daarnaast een lesprogramma. De kinderen gaan zelf aan de slag met hergebruik: van een melkpak of een plastic fles tot een kunstwerk.
Superuse Studios
Superuse Studios beschouwt een ontwerp als onderdeel van een circulair proces: een fase in een continue cyclus van creatie en recreatie, gebruik en hergebruik. De verborgen eigenschappen van gebruikte materialen en producten bieden een toegevoegde waarde voor nieuwe producten. Dit geldt voor bouwmaterialen, maar ook voor kennis, energie, water, verkeer en voedsel.
Bekijk hier de video over het werk!
1,5% voor kunst
Het kunstwerk ‘Rain Drain Digger’ kwam tot stand dankzij de gemeentelijke 1,5% regeling. De percentageregeling van de gemeente Utrecht geldt sinds 1954 voor alle publieke gebouwen. Anderhalf procent van de bouwsom van gemeentelijke nieuwbouw of gebouwen waar de gemeente voor meer dan 50% in investeert, wordt gereserveerd voor een kunstopdracht die te maken heeft met het gebouw.